MARÇ:
Dites populars:
Civada i espelta, fins el març no es desperta.
Oreneta arribada, hibernada acabada.
Per la mare de Déu de març la múrgula treu el
nas.
Pel març la verdor i per l’Abril la flor.
Març marcer, carbasser i ventoler.
Març a la bora del foc mata la vella i la jove
si pot.
Al sol de març el gos si egeu.
Març ventós abril plujós.
La lluna vella de març, no marxa sense glaç.
Març ventós i abril plujós, fan ésser el pagès
orgullós.
Març marcedor, nit freda i dia amb calor.
Quan per març trona, l'ametlla és bona.
Aigua de març, herba als sembrats.
L'euga ben cuidada, pel març aparellada.
Feines als camps i els horts:
Sembra d’herba de prats, la millor barreja per
fer farratges es de gramínies i lleguminoses.
Mes un pel “elàstic” hi ha qui encara a de llaurar,
hi ha qui ja ha rasclat l’hort, alguns ja han fet les cebes, i els alls ja fa
un mes que son a l’hort. Tot depenent del temps i el fred.
Abans de treballar la terra dels horts
aportarem fems, els millors son els de les ovelles “xeri” .
Prepararem planter de tomates, pebrots, albergínies.
També es poden començar a sembrar llavors d’escarola,
enciams i pastanagues.
Recol·lectarem el que quedi a l’hort, potser
bledes, potser alguna col o pastanagues.
Amb sort podrem menjar els primers alls
tendres.
A finals de més es pot començar a plantar
alguna patata.
Ja em fet tard per podar fruiters.
Alerta amb les múrgules i els ariganys!
També podem collir algun espàrrec.
Sacava el temps per plantar arbres amb arrel
nua.
Es un bon moment per fer empelts i esqueixos.
Mes per podar les hortènsies.
Bestiar:
Amb l’arribada de la primavera comença la vida
neixen els primers xais, vedells, pollins i cabrits, tot i que el mes vinent serà
el moment àlgid dels naixements.
Bon moment per d’escucar i vacunar els
animals. Cal canviar de tant en tant el producte descucant per no crear resistència.
La vida quotidiana:
Feines als camps i els horts:Feines als camps i els horts:Feines
als camps i els horts:
Una plata de crema cremada
(segons Ignasi Domènech, la teca,1924)
Les postres de més popularitat a Catalunya són
la crema. No existeix poble ni poblet en què, en celebrar-se alguna festa
(especialment per sant Josep), no figuri a la taula una plata de crema feta a
casa o encarregada a alguna pastisseria, predilecta del públic, famosa per la
seva crema.
Un gran nombre de famílies la fan a casa, i se
n’encarrega la cuinera o bé la senyora, puix que l’essencial és que no manqui
la crema, la qual esperen amb delit tots els nens, i és també un present ben
agradós per les persones majors. Si manquessin aquestes postres, de les quals
explicarem la recepta, semblaria un dinar coix o poc català.
Ingredients
- Un litre de llet fresca, quatre rovells d'ou, 100 grams de sucre, 40 grams de midó, peladures de llimona, i una rameta de canyella.
Utensilis
Safata gran o cassoletes individuals. Pala per cremar, o bufador elèctric o de gas.Elaboració:
Posarem una cassola amb els ingredients següents:
- La llet, els quatre rovells d'ou, el sucre, les peladures
de llimona (sis), i la canyella. A part, desfarem el midó en una mica de llet,
i quan comenci a bullir, ho posarem també a la cassola.
No deixarem de remenar-ho, i quan veiem que comença a espessir, ho traurem del foc, i ho posarem als recipients individuals, o a la safata de servir.
En el moment de servir-ho, hi posarem sucre per sobre, i el cremarem amb una pala que haurem posat estona al foc, o amb els estris que hi ha actualment al mercat per cremar el sucre
No deixarem de remenar-ho, i quan veiem que comença a espessir, ho traurem del foc, i ho posarem als recipients individuals, o a la safata de servir.
En el moment de servir-ho, hi posarem sucre per sobre, i el cremarem amb una pala que haurem posat estona al foc, o amb els estris que hi ha actualment al mercat per cremar el sucre
Servir-la en
acabar-la de cremar.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada