dimecres, 6 de març del 2013

Març


MARÇ:

Dites populars:

Civada i espelta, fins el març no es desperta.
Oreneta arribada, hibernada acabada.
Per la mare de Déu de març la múrgula treu el nas.
Pel març la verdor i per l’Abril la flor.
Març marcer, carbasser i ventoler.
Març a la bora del foc mata la vella i la jove si pot.
Al sol de març el gos si egeu.
Març ventós abril plujós.
La lluna vella de març, no marxa sense glaç.
Març ventós i abril plujós, fan ésser el pagès orgullós.
Març marcedor, nit freda i dia amb calor.
Quan per març trona, l'ametlla és bona.
Aigua de març, herba als sembrats.
L'euga ben cuidada, pel març aparellada.



Feines als camps i els horts:

Sembra d’herba de prats, la millor barreja per fer farratges es de gramínies i lleguminoses.
Mes un pel “elàstic” hi ha qui encara a de llaurar, hi ha qui ja ha rasclat l’hort, alguns ja han fet les cebes, i els alls ja fa un mes que son a l’hort. Tot depenent del temps i el fred.
Abans de treballar la terra dels horts aportarem fems, els millors son els de les ovelles “xeri” .
Prepararem planter de tomates, pebrots, albergínies.
També es poden començar a sembrar llavors d’escarola, enciams i pastanagues.
Recol·lectarem el que quedi a l’hort, potser bledes, potser alguna col o pastanagues.
Amb sort podrem menjar els primers alls tendres.
A finals de més es pot començar a plantar alguna patata.
Ja em fet tard per podar fruiters.
Alerta amb les múrgules i els ariganys!
També podem collir algun espàrrec.
Sacava el temps per plantar arbres amb arrel nua.
Es un bon moment per fer empelts i esqueixos.
Mes per podar les hortènsies.





Bestiar:

Amb l’arribada de la primavera comença la vida neixen els primers xais, vedells, pollins i cabrits, tot i que el mes vinent serà el moment àlgid dels naixements.
Bon moment per d’escucar i vacunar els animals. Cal canviar de tant en tant el producte descucant per no crear resistència.





La vida quotidiana:

Feines als camps i els horts:Feines als camps i els horts:Feines als camps i els horts:
Una plata de crema cremada
(segons Ignasi Domènech, la teca,1924)

Les postres de més popularitat a Catalunya són la crema. No existeix poble ni poblet en què, en celebrar-se alguna festa (especialment per sant Josep), no figuri a la taula una plata de crema feta a casa o encarregada a alguna pastisseria, predilecta del públic, famosa per la seva crema.
Un gran nombre de famílies la fan a casa, i se n’encarrega la cuinera o bé la senyora, puix que l’essencial és que no manqui la crema, la qual esperen amb delit tots els nens, i és també un present ben agradós per les persones majors. Si manquessin aquestes postres, de les quals explicarem la recepta, semblaria un dinar coix o poc català.


Ingredients

  • Un litre de llet fresca, quatre rovells d'ou, 100 grams de sucre, 40 grams de midó, peladures de llimona, i una rameta de canyella.
6 racions

Utensilis

Safata gran o cassoletes individuals. Pala per cremar, o bufador elèctric o de gas.

Elaboració:

 

Posarem una cassola amb els ingredients següents:

 

- La llet, els quatre rovells d'ou, el sucre, les peladures de llimona (sis), i la canyella. A part, desfarem el midó en una mica de llet, i quan comenci a bullir, ho posarem també a la cassola.
No deixarem de remenar-ho, i quan veiem que comença a espessir, ho traurem del foc, i ho posarem als recipients individuals, o a la safata de servir.
En el moment de servir-ho, hi posarem sucre per sobre, i el cremarem amb una pala que haurem posat estona al foc, o amb els estris que hi ha actualment al mercat per cremar el sucre
Servir-la en acabar-la de cremar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada