dissabte, 2 de febrer de 2013

FEBRE:

Dites populars:

La candelera sempre ploranera o per davant o per darrere.
Si vols un bon aller la ultima lluna nova de febre.
Alls plantats en lluna nova, de grans un cove.
Pel febrer calamarsades pel juliol pedregades.
El vent de Sant Maties dura quaranta dies.
Si la Candelària plora, de l'hivern ja estem fora; si la Candelària riu, torna-te'n al niu; Tant si riu com si plora, de l'hivern ja estem fora.
Neu de febrer, aigua en un paner.
Fins al febrer t'espero, al març em desespero.
Dos gats i una gata, no faltarà serenata.
Pel febre, bodes de gats i marrameus pels terrats.
Lluna nova de febrer, primer diumenge de quaresma.
Els alls volen veure el pagès quant arriba i quant se’n va.

Feines als camps i els horts:

Podem començar a llaurar algun tros per l’hort.
Plantarem els alls ( els agrada terra ben femada).
Plantarem les primeres cebes. Cols, escaroles, bròquils i maduixes.
Bon moment per tallar les aspres de avellaner que necessitarem més endavant per nasprar faves, mongetes verdes, etc... ( cal fer-ho en lluna vella).
Últim més per la poda de fruiters.
Repararem les tanques dels camps escamparem les buines dels camps perquè el fred i les glaçades matin tots els paràsits, i a més serviran de adob els camps.
Bon més per plantar arbres i podar els rosers.

Bestiar:

Les baques i les eugues mes matineres es preparen per parir.
Ja podem començar a entra polls d’engreix però caldrà que tinguem cura amb les baixes temperatures.
Es un bon mes per repassar tanques filats etc...



La vida quotidiana:

coca de llardons:

Ingredients
1 làmina de pasta de full rectangular
100 gr. de llardons una mica picats
150 gr. de sucre
Pinyons
1 ou

Elaboració
- Estirar la làmina de pasta de full amb un corró.
- Dividir imaginàriament la làmina en tres parts longitudinals.
- Escampar per sobre la franja central la meitat dels llardons i la tercera part del sucre.
- Doblegar una banda sobre la franja central i xafar-la una mica amb el corró.
- Repartir per sobre la resta de llardons i un terç de sucre.
- Tapar amb l’altra banda i tornar a xafar-la amb el corró.
- Pintar la coca amb l’ou batut i espolsar-la amb la resta del sucre i els pinyons.
- Coure la coca al forn a 190º fins que sigui daurada, uns 20-30 minuts.


Dijous Gras o Llarder és el tret de sortida de les festes de Carnaval. Ve marcat pels àpats protagonitzats per les truites i els ous barrejats amb la carn de porc. Així trobem les tradicionals botifarres d’ou i la coca de llardons.
Aquesta festa dura una setmana, fins el Dimecres de Cendra.
“Per dijous Llarder botifarra menjaré” i “Per Dijous Gras, botifarra fins al nas”



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada