dissabte, 24 de novembre del 2012

ESTÀNDARD RACIAL DE LA POBLACIÓ EQUINA

Característiques generals:

Els individus són de plàstica sublongilínia , format subhipermètric a hipermètric i perfil fronto-nasal subcirtoide (subconvex). L’alçada a la creu oscil•la entre els 148 i 160 cm, depenent del sexe, amb un pes comprés entre els 650 i 750 kg. L’aparença és proporcionada i equilibrada, resultant en el seu conjunt molt harmònics amb aspecte de fortalesa i agilitat. El dimorfisme sexual és marcat, amb un acusat predomini del terç anterior en els mascles. De temperament tranquil, són no obstant vius, ardents i vigorosos. Són animals molt rústecs, longeus i sobris. Amb una gran facilitat de part i notables aptituds maternes per a la cria, la seva principal orientació productiva, criats en règim extensiu, és cap a la producció i posterior venda de poltres, de 6 a 8 mesos d’edat.


Característiques regionals:

Cap: De grandària mitjana a gran, en relació a la massa corporal. Perfil cranial ortoide (rectilini) i fronto-nasal subconvex, d’amples narius. Clatell ample i recte. Orelles mòbils de grandària mitjana i inserció moderadament baixa, amb puntes arrodonides i vorera externa lleugerament arquejada. El front és quadrat i curt. Arcades orbitàries destacades lateralment sense sobresortir del perfil del cap. Ulls de grandària mitjana i ametllats. Cara molt expressiva i relativament llarga. Galtes musculades, amb vorera en arc obert. Musell quadrat i profund, amb narius amples i arrodonides. Freqüent presència de canins en les femelles. Llavis carnosos i comissura labial mitjana a curta. S’admet la presència de bigoti en els exemplars més vells, fruit de la seva adaptació al pasturatge d’aliments lignificats.


Coll: Fort, gran, robust i musculat. De longitud mitjana a curta, amb profundes insercions en cap i tronc. Ben implantat. Crinera abundant i vorera lleugerament arquejada en mascles i amb tendència a la rectitud en femelles. Vorera traqueal recta.



Tronc: Ample i profund, amb costellams amples i arquejats. Creu arrodonida i escassament destacada. Dors i llom, amples i musculats. Línia dorso-lumbar recta i ascendent cap els corrons. Gropa de bona grandària i desenvolupament muscular, partida o “doble”, quadrada (de similar amplada i longitud) i sensiblement caiguda (inclinació superior a 35º), corrons destacats i anques baixes. Cua de naixement mig i encaixonada entre isquions. Pit arrodonit, ample i musculat. Ventre voluminós, no recollit i amb illada curta.


Extremitats: Fortes, eixutes, robustes i ben conformades, encara que solen ser relativament fines amb relació a la massa que han de suportar. Excel•lents cascos de bon desenvolupament i no gaire alts, però harmònics en relació a la massa corporal. Pèls de la garreta (“sedes”) d’escàs desenvolupament en ambdues extremitats, no sobrepassant el terç inferior de les canyes, i d’aspecte bast i poc ondulat.
Les extremitats anteriors lleugerament allargades i de bon desenvolupament ossi. Espatlles de longitud mitjana i poc inclinades; braç de longitud mitjana i amb tendència a l’horitzontal. Avantbraç potent i relativament llarg, genoll ample, canya curta i ampla, garreta desenvolupada, travadors ben dirigits i cascos ben desenvolupats, i sempre en harmonia amb el format general de l’animal. Calls (o “castanyes”) desenvolupats.
Les extremitats posteriors proporcionades i de bon desenvolupament ossi. Cuixes musculades i natges arrodonides, cames de longitud mitjana, garrons forts i desenvolupats. Calls discrets, però existents.


Pell i pèl: Pell elàstica. Taques de carn inexistents o molt discretes. Pèl fi i curt a excepció del situat en canyes i garretes; més llarg i atapeït durant l’hivern. Crina llarga i abundant. No s’ha d’admetre l’amputació total o parcial de la cua.


Color: Els pelatges bàsics són: l’alatzà, el castanya i el negre, i en menor mesura el peixard i el falb, en les seves diferents tonalitats. Els pelatges ruans i tords també són admesos, però no prioritzats. No s’admeten els pelatges clapats i els derivats del gen crem. La presència de taques blanques al cap, tronc i /o extremitats serà sempre discreta.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada