dijous, 29 de novembre del 2012

CLAU PER LA VALORACIÓ DEL CPC

CAP/COLL
*Valoració dels animals a partir de 8. En cas que no s’hagi de restar cap punt es pot valorar si es tracta d’un animal fins a 10

-Perfil frontonasal còncau (DSQ)
-Perfil frontonasal recte (-1)
-Cap petit respecte el coll (-1)
-Narius estretes (aixatades) (-0,5)
-Clatell còncau o convex (-0.5)
-Orelles petites o molt grosses (-0.5)
-Punta de les orelles en punxa (-0,5)
-Front ample (-0,5)
-Arcades orbitàries per fora dels ulls (ulls saltons) (-0,5)
-Ulls rodons o petits (-0.5)
-Bigotis (0)
-Coll prim o poc musculat (-0,5)
-Vora de la crinera recta en mascles o arquejada en femelles (-1)



PIT/ESPATLLA/TÒRAX
*Valoració dels animals a partir de 8. En cas que no s’hagi de restar cap punt es pot valorar si es tracta d’un animal fins a 10

-Pit estret (-2)
-Manca de musculatura al pit (-1)
-Costelles rectilínies o d’escàs desenvolupament (-2)
-Espatlles sortides (-1)



CREU/DORS/LLOM
*Valoració dels animals a partir de 9. En cas que no s’hagi de restar cap punt es pot valorar si es tracta d’un animal fins a 10

-Creu prominent (-2)
-Creu acabada en punxa (-1)
-Dors i llom en punxa o poc musculats (-1)
-Animal ensellat (no per causes de prenyat) (-1)



GROPA/CUA
*Valoració dels animals a partir de 9. En cas que no s’hagi de restar cap punt es pot valorar si es tracta d’un animal fins a 10

-Gropa no partida (-2)
-Gropa poc desenvolupada muscularment (-2)
-Gropa més llarga que ampla o a l’inrevés (-1,5)
-Gropa amb inclinacions diferents a 35º (-1)
-Cuixa poc desenvolupada (-1,5)
-Gropa estreta (DSQ)


GENITAL/BRAGUER

-Figs als genitals (DSQ)
-Figs a d’altres parts del cos (-3)
-Popes ofertes o tancades (-2)
-Manca de testicles (DSQ)
-Testicles assimètrics (-2,5)
-Natura no perpendicular a les potes de darrere (-3)


POTES/APLOMS

-Potes fines (-4)
-Cascs blancs (per casc) (-0,5)
-Cascs fisurats (per casc) (-1)
-Sedes exagerades o ondulades (-1)
-Absència de castanyes (-1)
-Animal obert o tancat de potes (-2)


CAPES

-Negre-castany-alatzà (0)
-Ruà-tord (-1,5)
-Plapats (DSQ)
-Potes blanques sota genoll 1 (-0,5) 2(-1) 3(-1,5) 4(-4)
-Potes blanques per sobre el genoll 1(-2) 2(-4)
-Estel (-0,5)
-Cordons (-1)
-Caretos (-3)
-Plapes pel cos (taques de carn) (-2)
-Llavi inferior amb taca de carn (-1,5)




dissabte, 24 de novembre del 2012

ESTÀNDARD RACIAL DE LA POBLACIÓ EQUINA

Característiques generals:

Els individus són de plàstica sublongilínia , format subhipermètric a hipermètric i perfil fronto-nasal subcirtoide (subconvex). L’alçada a la creu oscil•la entre els 148 i 160 cm, depenent del sexe, amb un pes comprés entre els 650 i 750 kg. L’aparença és proporcionada i equilibrada, resultant en el seu conjunt molt harmònics amb aspecte de fortalesa i agilitat. El dimorfisme sexual és marcat, amb un acusat predomini del terç anterior en els mascles. De temperament tranquil, són no obstant vius, ardents i vigorosos. Són animals molt rústecs, longeus i sobris. Amb una gran facilitat de part i notables aptituds maternes per a la cria, la seva principal orientació productiva, criats en règim extensiu, és cap a la producció i posterior venda de poltres, de 6 a 8 mesos d’edat.


Característiques regionals:

Cap: De grandària mitjana a gran, en relació a la massa corporal. Perfil cranial ortoide (rectilini) i fronto-nasal subconvex, d’amples narius. Clatell ample i recte. Orelles mòbils de grandària mitjana i inserció moderadament baixa, amb puntes arrodonides i vorera externa lleugerament arquejada. El front és quadrat i curt. Arcades orbitàries destacades lateralment sense sobresortir del perfil del cap. Ulls de grandària mitjana i ametllats. Cara molt expressiva i relativament llarga. Galtes musculades, amb vorera en arc obert. Musell quadrat i profund, amb narius amples i arrodonides. Freqüent presència de canins en les femelles. Llavis carnosos i comissura labial mitjana a curta. S’admet la presència de bigoti en els exemplars més vells, fruit de la seva adaptació al pasturatge d’aliments lignificats.


Coll: Fort, gran, robust i musculat. De longitud mitjana a curta, amb profundes insercions en cap i tronc. Ben implantat. Crinera abundant i vorera lleugerament arquejada en mascles i amb tendència a la rectitud en femelles. Vorera traqueal recta.



Tronc: Ample i profund, amb costellams amples i arquejats. Creu arrodonida i escassament destacada. Dors i llom, amples i musculats. Línia dorso-lumbar recta i ascendent cap els corrons. Gropa de bona grandària i desenvolupament muscular, partida o “doble”, quadrada (de similar amplada i longitud) i sensiblement caiguda (inclinació superior a 35º), corrons destacats i anques baixes. Cua de naixement mig i encaixonada entre isquions. Pit arrodonit, ample i musculat. Ventre voluminós, no recollit i amb illada curta.


Extremitats: Fortes, eixutes, robustes i ben conformades, encara que solen ser relativament fines amb relació a la massa que han de suportar. Excel•lents cascos de bon desenvolupament i no gaire alts, però harmònics en relació a la massa corporal. Pèls de la garreta (“sedes”) d’escàs desenvolupament en ambdues extremitats, no sobrepassant el terç inferior de les canyes, i d’aspecte bast i poc ondulat.
Les extremitats anteriors lleugerament allargades i de bon desenvolupament ossi. Espatlles de longitud mitjana i poc inclinades; braç de longitud mitjana i amb tendència a l’horitzontal. Avantbraç potent i relativament llarg, genoll ample, canya curta i ampla, garreta desenvolupada, travadors ben dirigits i cascos ben desenvolupats, i sempre en harmonia amb el format general de l’animal. Calls (o “castanyes”) desenvolupats.
Les extremitats posteriors proporcionades i de bon desenvolupament ossi. Cuixes musculades i natges arrodonides, cames de longitud mitjana, garrons forts i desenvolupats. Calls discrets, però existents.


Pell i pèl: Pell elàstica. Taques de carn inexistents o molt discretes. Pèl fi i curt a excepció del situat en canyes i garretes; més llarg i atapeït durant l’hivern. Crina llarga i abundant. No s’ha d’admetre l’amputació total o parcial de la cua.


Color: Els pelatges bàsics són: l’alatzà, el castanya i el negre, i en menor mesura el peixard i el falb, en les seves diferents tonalitats. Els pelatges ruans i tords també són admesos, però no prioritzats. No s’admeten els pelatges clapats i els derivats del gen crem. La presència de taques blanques al cap, tronc i /o extremitats serà sempre discreta.








divendres, 23 de novembre del 2012

ES L’HORA DELS ADÉUS.

Això ja s’acaba, un final ben animat amb l’entrega de premis i un mini concert a càrrec dels acordionistes de l'Alta Ribagorça, els Ribatònics.


Carreguem, marxem, moltes gracies a tots i fins l’any que ve a la Seu d’Urgell.




Sembla que tinguin presa per tornar a casa.


tot preparat per marxar!




dijous, 22 de novembre del 2012

Sementals:

Sens dubte aquesta es la categoria més espectacular de totes! I també sol ser la més animada.



La tensió es tal que cal que després d’un primer cop d’ull dels jutges cal separar els animals per grups de quatre o cinc animals per evitar riscos.



Els nostres:



En Bartomeu. Sens dubte el mes mediàtic de tots els cavalls pirinencs catalans i l’etern campió!




En bon jan del mas la illa de Llanars. Un animal excel•lent malgrat no li sobre gens de talla, te unes formes molt harmonioses. Molt bon semental.




Gros, de la ginestera de Llanars. l’estrella del concurs i millor semental. Un alatzà preciós que creix quant entra a la pista. molt ben presentat per en Joan moret.


Els tres primers:




SEMENTAL (MASCLE >2009)
1R GROS de LA GINESTERA CB (RIPOLLÈS) -ANIMAL + VALORAT-
2N RABÍ de PERE TOR (CERDANYA)
3R DUENDE d'ALBERT BOYA (VAL D'ARAN)


GROS de la ginastera de llanars (ripollès) ANIMAL MÉS VALORAT del V CONCURS NACIONAL DE C.P.C.



dimecres, 21 de novembre del 2012

Les parelles (femelles amb polli).

La categoria de parelles, així es com s’anomena la categoria que inclou les eugues que crien i el seu polli. En aquesta categoria es jutgen les qualitats de la mare i la del polli en un 50% o potser un 60/40 això sempre dependrà una mica del jutge. A més cal tenir en compte que l’euga torni a estar prenyada i totes les altres qualitats maternes d’aquest animal, inclòs si hi ha altres fills d’aquesta euga fent bons resultats en concurs.



Si be es veritat que les eugues quant crien no tenen un aspecte físic tan espectacular com els terçons/es o els sementals i més si tenim en compte l’estiu tant complicat que ens em trobat en la majoria de muntanyes, no em d’oblidar que aquest animals estan criant tot l’any. uns 8 o 10 dies després de portar el mon un polli que mamarà de la mare més de 6 mesos, entren en cel i queden prenyades per pollinar al cap de onze mesos i així durant tota la vida!



Les ripolleses a la pista:


En Joan moret del mas la illa amb un sistema de presentació que permetia observa perfectament el polli i que va causa furor. Molt be Joan!!!!

les tres primeres:


PARELLA (FEMELLA AMB POLTRE DEL 2012).
1R GUILLERMINA de JOAN MORET (RIPOLLÈS)
2N BOMBA de CARLES GRAU (CERDANYA)
3R LAMBADA 30 de GLOPS ESTAMARIU (ALT URGELL)


En Joan més content que gos amb dues cues!!!!!






dimarts, 20 de novembre del 2012

Més concurs nacional:

El promès es deute!
Si la categoria de terçones tenia molta qualitat la del terçons era espectacular! Podem estar tranquils la qualitat dels futurs sementals a les nostres muntanyes sembla estar assegurada!



Aquest animals ja tenen la “sang” de semental i l’estrès del concurs i estar lluny de casa es reflecteix en els animals. en Jaume pereto sa d’esforçar de valent per aguanta en pinxo.


Per sort el saber fer d’en Jaume fa que en pinxo es tranquil•litzi i puguem gaudir de totes les qualitats d’aquest animal


El ripollesos en pista.
Falta l’escarabat de la ramaderia tubau, un error que espero que en Jaume i en Josep em sabran perdonar.


avatar d’en Joan moret i segon classificat al principi es resistia a quadrar-se davant dels jutges però el final els va convenç-se.




Els tres primes classificats, un alatzà un negre i un castany fosc tres capes diferents per tres llocs!

TERÇÓ (MASCLES 2010)

1R ZEUS d'ESTHER MENIS (VAL D'ARAN)
2N AVATAR de JOAN MORET (RIPOLLÈS)
3R PINXO de MARIA SERRA (PALLARS SOBIRÀ)